Hva gjør man hvis kondomet sprekker

Skrekken for de fleste som har samleie er at prevensjonen de bruker ikke skal virke og med kondomer kan det virke som om det er mange fallgruver. Du må ta det på riktig for at det skal fungere, men hva gjør du om det sprekker?

Riktig størrelse

Først av alt må du sørge for at du har riktig størrelse på kondomet du bruker. Ingen peniser er like og derfor kommer også kondomet i flere ulike størrelser. Du kan for eksempel bruke en penismåler for å finne ut av hvilken størrelse som er riktig for deg. Det finnes i tillegg mange produsenter og det betyr at ett lite kondom fra en produsent kan være et ekstra lite kondom fra en annen produsent. Derfor bør du også prøve deg frem på forhånd slik at du finner både størrelsen og varianten som passer deg.

Deretter er det viktig å lære seg å ta det på riktig. Sædlommen foran i kondomets tupp, må tømmes for luft slik at det blir plass til sæden. I tillegg må du være forsiktig med skarpe negler og tenner når du tar kondomet ut av pakningen. Ikke glem å sjekke holdbarhetsdatoen. Har kondomet gått ut på dato bør du kaste det. Sprøe gamle kondomer vil nemlig kunne sprekke under bruk.

Andre ting å være oppmerksom på

Det er noen ting til du bør ha i bakhodet. Det ene er at det ikke er lurt å bruke to kondomer utenpå hverandre, de er ikke lagd for dette. Du får ikke bedre beskyttelse og i tillegg kan friksjonen mellom de to kondomene føre til revner og hull. Og det er ikke det du drømmer om. Det er likeledes ingen god ide å bruke samme kondom to ganger. For det første er det rett og slett uhygienisk og for det andre har kondomet allerede blitt slitt og en runde til kan medføre at det sprekker.

Hva gjør du om uhellet er ute?

Skulle uhellet skje og dere opplever at kondomet har sprukket eller fått små hull er det egentlig bare en ting å gjøre og det er å kjøpe nødprevensjon, eller angrepillen som det også kalles. Denne kan kjøpes på apoteket og må inntas så raskt som mulig etter samleiet, ikke senere enn 72 timer etterpå (les mer her). Bruk av angrepillen kan medføre en del bivirkninger og skulle det skje at den som tar pillen kaster opp i løpet av de første tre timene, må pillen tas på nytt.

Det er heldigvis ikke mange som opplever at kondomet sprekker. En god sikkerhetsforanstaltning er å øve seg hjemme på å tre kondomet riktig på. Da er de største fallgruvene unngått. Husk at kondomet er det eneste prevensjonsmiddelet som gir full pakke når det kommer til beskyttelse og derfor er det definitivt det beste å bruke dersom du for eksempel har et aktiv sexliv med flere partnere.